BBL niveau 2 opleiding Medewerker T&L

Onderwijs en bedrijfsleven binnen de sector Transport en Logistiek gaan intensief samenwerken en zetten gezamenlijk de schouders onder een unieke vernieuwing. In de regio Noord-Limburg brengen ROC Gilde Opleidingen, Vervoerscollege Venlo en het bedrijfsleven de MBO niveau 2 BBL opleiding ‘Medewerker Transport en Logistiek’ naar de markt welke start vanaf het nieuwe schooljaar in september 2023.

Ook de sector transport en logistiek kampt met grote personele tekorten en ernstige vergrijzing. Door het demografisch effect ziet ROC Gilde Opleidingen daarnaast ook nog eens het aantal scholieren afnemen met maar liefst 14,5% in de laatste 5 jaar. Onderwijsvernieuwing heeft veel aandacht bij Gilde Opleidingen en samen met Vervoerscollege Venlo, een opleidingsinstituut voor bedrijfsopleidingen, is deze zomer het startschot gegeven voor een samenwerking om de opleidingen Chauffeur Goederenvervoer en Logistiek Medewerker significant te herstructureren.

Waarom zou iemand voor deze herziene opleiding kiezen? Allereerst hoeft de leerling bij instroom nog geen definitieve keuze te maken voor een beroep. Binnen het 1-jarige programma komen zowel de kennis en praktische vaardigheden van een logistiek medewerker, als de inhoud van het chauffeurs vak aan bod. De opleiding geeft tevens inzicht in de doorstroommogelijkheden en wordt met een MBO niveau 2 diploma afgerond. Door 4 dagen te gaan werken en 1 dag naar school te gaan is deze opleiding gericht op het actuele beroep en de daadwerkelijke praktijk. Voor de schooldagen wordt een duidelijke jaarkalender ingericht met lesonderwerpen en toets momenten, maar ook met werkbezoeken en gastlessen bij bedrijven in de regio. Vervoerscollege Venlo biedt binnen de jaarkalender ook nog eens praktijkonderwijs in haar opleidingscentrum met simulatie warehouse, interne transportmiddelen en vrachtauto wagenpark.

Ook het aantal instroommomenten wordt uitgebreid. Normaliter start een schooljaar in september, maar straks worden voor deze opleiding meerdere instroommomenten per jaar aangeboden. Dit betekent concreet dat elke periode, dit is 4 maal per schooljaar, instroom mogelijk is.

Minder in de schoolbanken, veel praktijk en inzicht in het toekomstperspectief dus! Je kunt eenvoudig doorstromen naar een andere MBO opleiding en doordat inmiddels meer dan 15 bedrijven aangesloten zijn bij dit initiatief en een actieve rol pakken, ben je ook nog eens zeker van werk als je niet meer verder zou willen leren. Eenmaal werkzaam bij deze bedrijven stellen zij graag voor jou (interne) opleidingsprogramma’s samen om je te blijven ontwikkelen in deze mooie sector.

Deze aanpak is uniek te noemen in Nederland. De komende maanden zullen ROC Gilde Opleidingen en Vervoerscollege Venlo goed luisteren naar de wensen vanuit de markt om de inhoud van de opleiding Medewerker Transport en Logistiek verder vorm te geven.

Wil je meer informatie over betreffende opleiding? Kijk dan verder op deze website